12 March

Rekordmånga Eoslag
tävlar i Scania Cup

Fyra grönvita lag tävlar i inofficiella nordiska mästerskapen för ungdomslag under påskhelgen. – Mycket glädjande, och ett kvitto på att det lönar sig att arbeta medvetet och långsiktigt, säger Mikael Nordqvist, coach och tävlingsansvarig i Eos.

Scania Cup är en inbjudningsturnering som spelas i Södertälje. Den första upplagan genomfördes redan 1980.

– Arrangören Södertälje BBK väljer ut och bjuder in de främsta ungdomslagen i Norden, säger Mikael.

I årets turnering deltar 188 lag från 93 föreningar i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island. Det spelas basket i tolv klasser: Pojkar och Flickor U13, U14, U15, U16, U17 och U19.

– Mellan åtta och sexton lag tävlar i varje ålderskategori.

Flickor U19, U17, U16 och Pojkar U19 representerar Eos.

– Flickor U19 har varit med i Scania Cup tidigare. Det är ett jämnt lag som har haft samma kärntrupp sedan starten.

Flickor U17 har några spelare som är på gränsen till ungdomslandslaget, medan Flickor U16 har haft en spelare i landslaget och en reserv.

– De två lagen tränar tillsammans i olika konstellationer.

Pojkar U19 består av killar som är födda 2006 respektive 2007. Nollsexorna förlorade många matcher under de första åren, men fortsatta att kämpa på. Det gav resultat.

– Laget vann Lundaspelen för lite mer än ett år sedan och har tävlat i Scania Cup tidigare. I år förstärks gruppen med spelare födda 2007. Två av dem, Lennart Payne och Ruben Sternheden, har erfarenheter från spel i Superettan.

Långsiktighet och spelarutveckling

Eos har fler än 800 unga basketspelare (2–19 år). Vägen till framgångar i Scania Cup och USM har gått via en långsiktig och medveten satsning.

– För några år sedan började tappet av spelare i gymnasieåldern att bli ett problem. Därför införde vi två spår i denna åldersgrupp: ett för dem som vill satsa mot elitnivå, och ett för dem som vill fortsätta med basketen – men utan att behöva lägga ner den tid och energi som krävs för en elitsatsning. Målet är att skapa en miljö där alla får träna och tävla på sin nivå.

Förändringen ledde till att många spelare som annars hade slutat nu fortsätter med basketen på motionsnivå.

– Därmed har de möjlighet att växla upp om basketsuget kommer tillbaka, samtidigt som vi har fler äldre ungdomar i verksamheten totalt sett.

En annan orsak till framgångarna är att Eos har ett långt perspektiv på ungdomslagen.

– För oss är det viktigt att inte pressa fram resultat. Det leder bara till att många unga slutar med basket. Genom att fokusera på spelarutveckling och skynda långsamt behåller vi fler spelare och lag längre upp i åldrarna, säger Mikael Nordqvist.

Text: Henric Lindqvist, CopyBoost
Bilder: Wikimedia Commons och Senad Honic

Alla nyheter