20 September

Full fart på Lunds
enda idrottsfritids

– Det är en stor fördel att vi har en egen sporthall. Barnen och ledarna älskar att hålla på med olika fysiska aktiviteter – från bomb out till badminton, säger Simon Bentzen, verksamhetsansvarig för Eos fritidsklubb.

Hösten 2024 är 81 barn i årskurs fyra till sex med i Eos fritidsklubb, som håller till i Eoshallen vid Arkivgatan. Verksamheten följer skolornas läsår.

– Vi har öppet alla vardagar mellan klockan 13 och 18. Barnen dyker upp hos oss när skoldagen är över.

Simon är heltidsanställd. Ledarstaben består även av fyra anställda på halvtid: Hilma Gross och Ester Olsson från Eos damlag, Hugo Nilsson samt Calle Selberg. Den sistnämnde är ungdomscoach i Eos.

– Dessutom har vi sexton timanställda; de flesta av dem ungdomscoacher i Eos.

Ledarna planerar och brainstormar olika programpunkter. Sedan håller de i aktiviteter och instruerar barnen. Efteråt sker utvärdering.

– Det är nyttig och konkret träning i ledarskap.

Fasta aktiviteter och spontanidrott

Tre gånger i veckan arrangeras gemensamma aktiviteter.

– Då kör vi bomb out, killer ball, stafett eller spökboll.

Dessutom pågår ofta spontanidrott i hallen.

– Det spelas fotboll, pingis eller badminton. Det är även mycket dans.

Hur se en vanlig dag ut på fritids?

– När barnen dyker upp serverar vi mellanmål. Sedan är det fri lek till 15.30. Därefter har vi en fast aktivitet i en halvtimme. Och sedan fri lek igen.

En av fritidsklubbens mest uppskattade programpunkter är att prova på olika idrotter. Det sker ofta med hjälp av instruktörer från andra föreningar.

– Barnen har bland annat testat yoga, ultimate frisbee och kickboxning.

Aktiviteter i Eoshallens kök är också uppskattade – oavsett om det gäller att göra tacos eller skölja grönsaker. Det finns även möjlighet till läxläsning och lugnare sysselsättning, såsom brädspel och pussel.

– Fyra gånger per verksamhetsår lämnar vi Eoshallen. Källbybadet, Stadsparken och Skrylle är några exempel på utflyktsmål.

Gemensamma värderingar

Eos är den värdedrivna basketklubben. Inriktningen manifesteras genom de tre nyckelvärderingarna Respekt, Energi och Lärdom (REL).

– Vi arbetar mycket med REL. I samband med terminsstarten går ledarna igenom vad som gäller med de barn som är nya i verksamheten. Det blir en hel del praktiska övningar och frågor.

Varje år har Eos fritidsklubb ett tema som är kopplat till värderingarna.

– Förra årets tema var inkludering. Det innebär bland annat att alla får vara med vid lekar och andra aktiviteter. I år arbetar vi med ordet gemenskap.

Eos fritidsklubb står högt i kurs hos familjer i Lund med omnejd. Faktum är att många föräldrar anmäler sina barn flera år i förväg.

– Just nu har vi 232 barn i kö. De yngsta är födda 2022, säger Simon Bentzen.

Text: Henric Lindqvist, CopyBoost
Bilder: IK Eos

Alla nyheter