20 September

Eos växlar upp
värderingsarbetet

– Eos främsta uppgift är att fortsätta ligga i framkant när det gäller värderingar. Vi bidrar till ungdomars socialisering – med positiva möten, förebilder och upplevelser. Häri ligger vår största insats i samhället.” Det säger Nils Gjörup, Eos nya klubbdirektör.

Nils är 32 år och uppvuxen i Luleå. Han kom till Lund 2011 för att studera vid universitetet och spela basket i Eos.

– Jag har en masterutbildning i industriell ekonomi och arbetade i några år som civilingenjör.

Sedan valde Nils att byta bana. Efter tre terminer på ett snabbspår till lärare började han undervisa i matematik och fysik på högstadiet.

– Det var inget fel på att arbeta som ingenjör, men jag ville lägga mer tid på mänskliga möten – och mindre tid framför datorskärmar.

Nils spelade flera säsonger i Eos herrlag. Han har även suttit i föreningens styrelse och coachat ungdomslag. När erbjudandet kom om att efterträda Björn Göransson som klubbdirektör tvekade han inte.

– Det känns både hedrande och häftigt; en stor och unik möjlighet att få arbeta med människor, basket och ledarskap på heltid i en förening med verksamhet och värderingar som ligger mig varmt om hjärtat.

Lagkompisen som brydde sig

Sedan 2009 strävar Eos efter att vara och uppfattas som Den värdedrivna basketklubben, manifesterat i de tre nyckelvärderingarna Respekt, Energi och Lärdom (REL).

– Under mina år som coach för Eos Pojkar -06 fick jag en aha-upplevelse när det gäller betydelsen av goda värderingar.

Gruppen bestod av fler än trettio spelare från sydvästra Skåne. Spannet mellan bakgrunder, förmågor och ambitionsnivåer var stort.

– Jag var i väg och coachade ett ungdomslandslag på sommaren. Då ringde en av grabbarna i Pojkar -06. Han hade sett ett inlägg i sociala medier från en lagkamrat och var orolig. ”X verkar inte må bra. Kan du höra av dig till honom?” Det gjorde jag, och fick veta att det var killen var ok och att han skulle börja träna med laget igen efter sommaren.

Efteråt började Nils fundera kring denna händelse.

– Femtonåriga killar är ofta lite tuffa på ytan och har det inte alltid så enkelt med känslor. Lägg till det att moralkompassen ofta svajar under ungdomsåren. Ändå hörde denna spelare av sig till mig och var orolig för en lagkamratens mående. Starkt gjort av honom att uppmärksamma detta, bry sig och sedan agera.

– För mig är detta ett konkret exempel på den kraft som goda värderingar utgör i samhället, och varför det är så viktigt för oss i Eos att stärka och intensifiera detta arbete.

Snabbt upp på stigen igen

Nils pekar ut fem fokusområden för föreningens värderingsarbete under de närmaste åren: utbilda spelare och föräldrar, attrahera och behålla de bästa ledarna, utveckla Eoshallen som mötesplats, stärka Lundaspelen som mötesplats samt öka intresset för seniorlagen – och närma oss Sverigetoppen. Se separat artikel nedan.

– Bra basket är en naturlig konsekvens av ett framgångsrikt värderingsarbete, men det får aldrig ske på bekostnad av detta arbete.

Att Eos är den värdedrivna basketklubben ska dock inte tolkas som att medlemmarna alltid uppträder och agerar perfekt.

– Ibland sker snedsteg. Det är mänskligt. Men tack vare vår gemensamma och tydliga kompass kommer vi snabbt upp på stigen igen, säger Nils Gjörup.

FEM FOKUSOMRÅDEN FÖR DEN VÄRDEDRIVNA BASKETKLUBBEN

1. Utbilda spelare och föräldrar
– Att ständigt utbilda spelare och föräldrar om våra värderingar är en förutsättning för att Eos ska fortsätta att vara den värdedrivna basketklubben. Nu intensifierar vi detta arbete.

2. Attrahera och behålla de bästa ledarna
– Vi vill rekrytera de allra bästa ledarna. Det innebär inte att man behöver kunna allt om basket när man kommer till oss. Allra viktigast är viljan och förmågan att fungera som ledare. Och när ledarna är på plats vill vi att de stannar kvar. Eos bidrar till det genom att utbilda, skapa förutsättningar för den enskilde att lyckas i sitt ledarskap och genom att aktivt verka för utbyte och gemenskap mellan klubbens ledare.

3. Utveckla Eoshallen som mötesplats
– Vår förening har unika förutsättningar som nav för fysisk träning och gemenskap. Förra säsongen hade Eoshallen öppet 95 procent av årets dagar (348 av 365). Och dörrarna står öppna även på sommaren. Vi vill utveckla hallen ytterligare som mötesplats över åldersgränser, etnisk bakgrund och ekonomiska barriärer. Ett exempel är social idrott, såsom basket och fotboll på sen kvällstid. Flera satsningar är på gång.

4. Stärka Lundaspelen som mötesplats
– Lundaspelen är ett forum där ungdomar har möjlighet att lära känna varandra, knyta kontakter över geografiska gränser och få minnen för livet. Arbete pågår med att utveckla turneringen ytterligare som mötesplats för unga.

5. Öka intresset för seniorlagen – och närma oss Sverigetoppen
– Allt vi gör som den värdedrivna basketklubben kristalliseras i elitlagen. Därför är det viktigt att stommen i dessa lag även i fortsättningen utgörs av spelare med bakgrund i Eos. Vi vill öka intresset för elitlagen i och kring Lund. Ett sportsligt mål är att närma oss Sverigetoppen på basketplanen. Det är högst realistiskt, förutsatt att vi bibehåller hög kvalitet på talangutvecklingen, säger Nils Gjörup.

Text: Henric Lindqvist, CopyBoost
Bilder: IK Eos

Alla nyheter