12 September
”Det är viktigt att vara
öppen för alla möjligheter”
– Jag är lycklig över att jag kom till Eos. Här fick jag nya vänner, byggde på mina kunskaper i svenska och lärde mig mer om ledarskap och att arbeta i en förening. I början av praktiken såg jag klubbdirektören tömma papperskorgar i hallen. Då förstod jag: här är alla jobb viktiga.
Yaman och hans fru Ghada Haser Karta flydde 2015 från kriget i Syrien. Vägen till Sverige gick via Turkiet, Grekland, Makedonien, Österrike, Tyskland och Danmark.
– Vårt första boende i väntan på uppehållstillstånd Sverige var i en flyktingförläggning i Blekinge.
Familjen kom till Lund 2017.
– Jag ville bli bättre på svenska och fick tips om Eos språkcafé. Där lärde jag känna Eos medarbetare och andra nyanlända.
Det i sin tur ledde till att Yaman fick praktik i Eos.
– Jag arbetade med språkcaféet, byggde upp aktiviteter inom Prisma, var vaktmästare i Eoshallen och tog hand om barn i Fritidsklubben. På slutet var jag gruppchef i Eos sociala verksamhet.
Det var långt ifrån Yamans första erfarenhet av ledarskap.
– I Syrien ledde jag en myndighet med 25 anställda.
Efter flera år som anställd i Eos har Yaman valt att gå vidare.
– Jag ska läsa ett Masterprogram i geografisk informationsvetenskap (GIS) vid Lunds universitet. Det känns rätt för mig. Nyligen fick jag godkänt på två fristående distanskurser vid Göteborgs universitet om geografiska informationssystem – intressant och givande.
Yamans mål efter examen är att arbeta med 3D-modeller för byggnader.
¬– Jag kommer att söka jobb i privata företag, offentliga verksamheter och även utomlands. Det är viktigt att vara öppen för alla möjligheter.
YAMANS TRE TIPS TILL NYANLÄNDA
1. Lär dig svenska
– När jag kom till flyktingförläggningen i Sverige sa en volontär till mig: ”Om du vill lyckas i Sverige är det viktigt att du lär dig svenska.” Därför började jag plugga direkt i väntan på uppehållstillståndet. Så att lära dig svenska är mitt första och viktigaste tips.
2. Sträva efter att skapa kontakter med, och träffa, svenskar
– Då får du insikter i hur det fungerar i Sverige, samtidigt som du får möjligt att tala svenska.
3. Studera något som samhället efterfrågar
– Det finns många intressanta yrken och roller. Mitt tips är att skaffa en utbildning som underlättar för dig när du ska ut på arbetsmarknaden.
YAMAN ALLOUSH I KORTHET
• 41 år
• Studerar till GIS-ingenjör vid Lunds universitet
• Bor i Lund
• Hustrun Ghada Haser Karta – informationssamordnare inom geodata vid Region Skåne
• Tre barn: 10, 9 och 4 år
Text: Henric Lindqvist, CopyBoost
Bilder: IK Eos